Geschiedenis van RJ 140 en Opal 46

Het verhaal van de RJ140 begon in 1972 toen een stel zeilfanaten hadden bedacht dat ze een boot wilde die de Finse Swan’s * konden verslaan in de legendarische Zweedse Round Gotland races,** (Gotland Runt) en nu inmiddels ruim 45 jaar later doen ze dat nog steeds! Het was de Zweed Rolf Jacobsson die het uiteindelijke ontwerp maakte.

In totaal werden er slechts 17, RJ140’s (11) en Opal 46 (6) afgeleverd als casco, hoofdzakelijk in Tollare Bruk in Saltsjo-Boo vlakbij Stockholm.

Voor zover mij bekend is er slechts 1 keer een Opal 46 door een andere werf gebouwd en afgebouwd en is er een familie die zelfs 2 Opal 46’s  bezit (Familie Ravelius met ARGO I & ARGO II).

www.northsails.com/sailing/en/2020/06/the-story-of-argo-part-i

Na de levering van het casco was het aan de nieuwe eigenaar om te bepalen hoe ze verder afgewerkt, afgebouwd en getuigd moesten worden. Daardoor zijn ze allemaal verschillend. RJ140/Opal 46 komen zowel als sloop, schoener als Ketch/Yawl getuigd voor.

Salsa ( 1980) is voorzien van een ‘Doghouse’ achtige kajuit, met ruim flush dek en is Ketch getuigd, waardoor ze misschien niet de aller snelste RJ is, maar wel het meest comfortabel is qua zeilen, en ideaal voor gezinnen.

Haar interieur staat bekend als een van de mooiste binnen de vloot en bestaat voornamelijk uit blank gelakt teakhout, waardoor ze een prachtige klassieke uitstraling heeft. Haar kajuit is zeer ruim, ondanks haar relatief geringe breedte van 3.10 meter.

De meeste RJ140’s /Opal 46’s varen nog in Scandinavië waar ze ooit zijn ontstaan. Een enkel exemplaren vaart in de omgeving van Mallorca en in het Caribisch gebied, bij Trinidad en St Maarten. Salsa is, nu nog, de enige RJ140 in Nederland en zelfs in West Europa.

Op dit moment staat er een  RJ140 daadwerkelijk  te koop, zie link I,  en weet ik dat Kjell Wallin van Terviljor, link II. open staat voor een eventuele verkoop…

I.  https://www.fysbaleares.es/yacht_sales/rj-140-classic/

II.   http://artofone.se/TREVILJORA.html

III.  * https://www.nautorswan.com/about-us/heritage/

IV.   ** https://en.wikipedia.org/wiki/Round_Gotland_Race